Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

Zeven belangrijke wijzigingen en tips vóór en vanaf 1 juli 2017

Het jaar 2017 is al weer bijna halverwege. Traditiegetrouw zijn er op de helft van het jaar altijd de nodige belangrijke zaken te melden. Wat staat er zoal op stapel per 1 juli 2017 en waar moet u nu nog rekening mee houden? U leest het hieronder.

1. Einde pensioenopbouw in eigen beheer

Bouwt u als DGA pensioen op in eigen beheer, dan is het einde in zicht. Vóór 1 juli moet de huidige pensioenopbouw in eigen beheer worden stopgezet. Heeft u nog een extern verzekerd pensioendeel dat u wilt terughalen naar eigen beheer, dan moet de pensioenverzekeraar uw verzoek tot overdracht vóór 1 juli aanstaande hebben ontvangen.

2. Nieuwe Arbowetregels

Vanaf 1 juli gelden er nieuwe Arbowetregels. Er gaan minimumeisen gelden voor het basiscontract met de arbodienst, elke werknemer krijgt directe toegang tot een open spreekuur bij de bedrijfsarts en het recht op een second opinion, de bedrijfsarts krijgt meer bevoegdheden, de OR krijgt instemmingsrecht bij de keuze van de preventiemedewerker en deze medewerker zelf krijgt een duidelijkere rol. Tot slot krijgt de Inspectie SZW meer mogelijkheden om sancties op te leggen aan werkgevers, arbodiensten en bedrijfsartsen als de regels niet worden nageleefd. Werkgevers en arbodienstverleners hebben tot uiterlijk 1 juli 2018 de tijd om de bestaande contracten en dienstverlening aan te passen aan de nieuwe regels.

3. Deadline wettelijke vakantiedagen

Heeft uw personeel nog wettelijke vakantiedagen staan van 2016, zorg dan dat zij deze opnemen vóór 1 juli 2017. Gebeurt dat niet, dan komen ze te vervallen, tenzij er een uitzondering geldt.

4. Verhoging minimumloon

Per 1 juli 2017 gaat het wettelijk minimumloon weer omhoog. Nieuw is een verlaging van de leeftijdsgrens. Vanaf 1 juli krijgt ook een 22-jarige het volwasseneminimumloon. Verder is de stijging van het minimumjeugdloon voor 18- tot en met 21-jarigen, meer dan de gebruikelijke halfjaarlijkse verhoging. Houd rekening met de nieuwe bedragen en zorg ook dat het juiste wettelijk minimumloon op de loonstrook staat vermeld.

5. ANBI? Publiceer de jaarcijfers

Is uw instelling aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), publiceer dan vóór 1 juli 2017 de jaarcijfers over 2016. Doet u dit niet of bent u te laat, dan riskeert u het verlies van de ANBI-status. Publiceren van de jaarcijfers over 2016 mag op de eigen website of op een gemeenschappelijke internetsite met andere goede doelen.

6. Betaal stakingslijfrente op tijd

Bent u in 2016 (gedeeltelijk) gestopt met uw onderneming en maakt u gebruik van de mogelijkheid om uw stakingswinst (deels) om te zetten in een lijfrente? De premie voor deze stakingslijfrente is onder voorwaarden aftrekbaar, maar dan moet u deze wel vóór 1 juli 2017 hebben betaald.

7. Streep door onredelijk lange betaaltermijnen

Grote ondernemingen kunnen vanaf 1 juli geen langere betaaltermijn dan 60 dagen overeenkomen met mkb-ondernemingen en zelfstandige ondernemers. Wordt er in de overeenkomst met de ‘kleine leverancier’ toch een betaaltermijn van meer dan 60 dagen overeengekomen, dan wordt dit nietig verklaard. Voor bestaande overeenkomsten is er een overgangstermijn van 1 jaar. 

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info