Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

BSN is straks geen bijzonder persoonsgegeven meer

Het Burgerservicenummer (BSN) is volgens de huidige privacywetgeving een zogeheten bijzonder persoonsgegeven, maar dat gaat met de invoering van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) volgend jaar veranderen. Het BSN wordt dan niet meer als een bijzonder persoonsgegeven gezien.

De Europese lidstaten mogen onder de AVG, die op 25 mei 2018 van kracht wordt, zelf voorwaarden stellen aan het verwerken van een nationaal identificatienummer, zoals het BSN. Welke voorwaarden Nederland stelt, staat nu nog niet vast. Dat komt omdat de zogeheten Uitvoeringswet AVG nog niet definitief is. De Autoriteit Persoonsgegevens laat weten dat er waarschijnlijk wel speciale regels voor het BSN zullen komen.

Zodra de AVG van kracht wordt moeten organisaties die op grote schaal bijzondere persoonsgegevens verwerken verplicht een privacy impact assessment (PIA) uitvoeren. Dat het BSN geen bijzonder persoonsgegeven is wil echter nog niet automatisch zeggen dat een privacy impact assessment niet verplicht is.

De Autoriteit Persoonsgegevens werkt namelijk aan een lijst met verwerkingen waarvoor organisaties een PIA moet uitvoeren. Mogelijk komt het BSN ook op die lijst, aldus de toezichthouder.

Benieuwd hoe u vooraf de privacy in uw organisatie juridisch en organisatorisch op orde krijgt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! 

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info