Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

Telt parkeerterrein mee voor WOZ-waarde?

Huurt u een hotel of andere locatie en hoort bij het bedrijfspand een parkeerterrein dat ook door derden wordt gebruikt? Dan hoeft u onder bepaalde omstandigheden geen onroerendezaakbelasting (OZB) over dat parkeerterrein te betalen. Dit volgt uit een eerdere uitspraak van rechtbank Noord-Nederland.

Bedrijfspanden

Voor bedrijfspanden kent de OZB zowel een eigenaren- als een gebruikersheffing. Gebruikt een eigenaar van een bedrijfspand dit pand zelf, dan ontvangt hij dus beide aanslagen. Bij verhuur is de gebruikersheffing voor rekening huurder.

Parkeerterrein

Een parkeerterrein bij een bedrijfspand telt ook mee voor de WOZ-waarde. Dan is wel vereist dat het terrein bij het pand hoort en bij dezelfde gebruiker in gebruik is.

Gebruik door derden

Eerder bracht de huurder van een hotel zijn zaak voor de rechter omdat de gebruikersheffing van het hotel was gebaseerd op de waarde van het hotel inclusief parkeerterrein. Dit terrein werd echter ook door derden gebruikt. Dit was mogelijk omdat het parkeerterrein niet was afgescheiden door middel van hekken en slagbomen of iets dergelijks. Rond het parkeerterrein lagen een bushalte, een tennisbaan, een horecagelegenheid en een kantoor. Gebruik door derden lag dan ook voor de hand en hiertegen werd door de eigenaar niet opgetreden.

Niet in huurovereenkomst

Het gebruik van het parkeerterrein was ook niet opgenomen in de huurovereenkomst van het hotel. De huurder kon het exclusieve recht hierop dus ook niet juridisch afdwingen. De rechter besloot dan ook dat het parkeerterrein niet in de WOZ-waarde voor de gebruiker mocht worden meegenomen.

Let op!

Als u het exclusieve huurrecht wel heeft, maar u gedoogt het parkeren door derden, mag de gemeente de waarde van het parkeerterrein waarschijnlijk wel meenemen. 

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info