Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

Vijf valkuilen bij het invullen van de BTW-aangifte!

De komende tijd moeten veel ondernemers weer hun aangifte omzetbelasting (BTW-aangifte) indienen. Onderstaand een 5-tal punten waar het vaak fout gaat. Hou hier dus goed rekening mee!

1. Tijdig aangifte en betaling doen. 

Helaas komt het vaak voor dat er te laat aangifte gedaan wordt. 1 dag te laat is gewoon te laat en dat kan een boete van max. € 5.278 betekenen. Ook voor te laat betalen kunt u een boete krijgen. Het bedrag moet de laatste dag van de aangifte termijn op de bankrekening van de belastingdienst staan. Maakt u het 31 juli over en het bedrag komt op 1 augustus binnen bij de belastingdienst? Dan bent u te laat. De verzuimboete of de boete voor te laat betalen bedraagt 3% van het te betalen bedrag met een minimum van € 50.

2. Factuurdatum is leidend.

Alle verstuurde facturen binnen het tijdvak van de BTW-aangifte moet u aangeven. Ook de facturen die door uw cliënten nog niet betaald zijn. Heeft u een factuur gestuurd op 15 juni en de betaling kom in juli of augustus pas binnen? Dan valt deze toch in het 2e kwartaal. Ditzelfde geldt overigens voor alle ontvangen facturen.

3. BTW Horecabonnen.

De BTW op zakenlunches en -diners is niet aftrekbaar en mag dus ook niet als voorbelasting meegenomen worden in de BTW-aangifte.

4. Bonnetje kwijt, maar ik weet de Btw nog!

Tja, dat gaat helaas niet op. Bent u de bon kwijt, dan mag u de voorbelasting (Btw) niet terugvorderen. Zorg dat u altijd een Btw bon heeft (liefst op naam) en dat de Btw altijd duidelijk op de bon vermeld staat. Zelf uitrekenen mag niet. Vergeet echter ook niet de zakelijke bonnen die u via uw privé rekening of cash heeft betaald. Het zijn zakelijke uitgaven, dus de Btw mag teruggevorderd worden, mits er een Btw-bon is.

5. Zorg dat uw inloggegevens nog kloppen.

Doet u zelf uw Btw-aangifte en bent u uw inloggegevens kwijt? Dan duurt het gemiddeld 10 werkdagen voordat de belastingdienst nieuwe gegevens opstuurt. Zorg dus altijd dat u aan het begin van de maand checkt of de gegevens nog juist zijn. Dit voorkomt onrust en boetes. Ook hiervoor geldt, te laat aangifte doen (ook door foutieve inlogcodes), is een boete.

Extra Tip!

Print altijd de Btw aangifte of sla deze op. Sluit u het Btw programma af en heeft u dit niet gedaan? Dan is dat helaas niet meer mogelijk. 

Voor vragen kunt u altijd contact met ons kantoor opnemen.

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info