Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

Reparatie dak zonnepaneel? Geen teruggave btw

Particulieren die zonnepanelen plaatsen, kunnen de btw hierover terugkrijgen. Laat men bij de plaatsing tevens het dak repareren, dan kan die btw niet teruggevraagd worden. Dit besliste de rechter in Groningen.

Ondernemer door zonnepanelen

Door zonnepanelen te plaatsen, kan een privépersoon als ondernemer voor de btw worden aangemerkt. Dit vanwege de stroom die hij teruglevert aan de energiemaatschappij.

Voordeel

Het levert de particulier voordeel op als hij voor de btw aangemerkt worden als ondernemer. De btw die hij bij aanschaf van de zonnepanelen betaalt, kan hij namelijk terugvragen. Daar staat tegenover dat hij btw moet berekenen over de stroom die hij teruglevert aan de energiemaatschappij. Door de zogenaamde kleine ondernemersregeling hoeft hij deze btw echter niet af te dragen.

Let op!

Dit is alleen zo als de te betalen btw in een jaar minder dan € 1.345 bedraagt.

Reparatie dak, geen btw terug

Wie zonnepanelen wil plaatsen, zal wellicht tegen het probleem oplopen dat het dak daarvoor in onvoldoende goede staat verkeert. Degene die daarom het dak laat repareren, kan echter de btw op de reparatiekosten niet terugkrijgen.

Geen investeringsgoed

De rechter in Groningen kwam tot dit oordeel, omdat de reparatie van het dak geen afzonderlijk investeringsgoed oplevert. Het dak hoort nu eenmaal bij de woning. Dit betekent dat als de woning voor de btw niet tot het bedrijfsvermogen behoort, de reparatie van het dak een privégoed betreft. De btw hierover kan dan niet worden teruggevraagd.

Hoe dan ook gerepareerd

De rechter overwoog ook dat er geen rechtstreeks verband is tussen de reparatie en de zonnepanelen. Het dak had hoe dan ook, met of zonder zonnepanelen, eens gerepareerd moeten worden. Verder telde mee dat de kosten van de reparatie van het dak niet doorberekend konden worden in de prijs van de terug te leveren stroom. De btw was ook om deze reden niet aftrekbaar. 

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info