Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

Flinke beknotting aftrekposten in 2020

De Miljoenennota bevat volgend jaar voor de meeste burgers een forse lastenverlichting. Anderzijds leveren de meeste aftrekposten in 2020 nog maar een fiscaal voordeel op van maximaal 46%. Dit kan het koopkrachtplaatje flink verstoren.

Lastenverlichting

Het gaat goed met de economie en dat zien burgers terug in hun portemonnee. Met name door hogere heffingskortingen en lagere tarieven in box 1 gaat de gemiddelde Nederlander er flink op vooruit.

Aftrekposten beperkt aftrekbaar

Aan de andere kant zijn vanaf volgend jaar de meeste aftrekposten nog maar aftrekbaar tegen maximaal 46% in plaats van tegen 51,75% nu, met uitzondering van de hypotheekrente die op dit moment al beperkt aftrekbaar is tegen maximaal 49%.

Welke aftrekposten betreft het?

Naast de hypotheekrente betreft het voor de gewone burger met name de aftrek van alimentatie, zorgkosten, giften, weekenduitgaven voor gehandicapten en scholingskosten.

Ook aftrekposten voor ondernemers

Naast de beperking in voornoemde aftrekposten, worden ook een aantal aftrekposten voor ondernemers in aftrek beperkt. Het betreft de zelfstandigenaftrek, de mkb-winstvrijstelling, de meewerkaftrek, de stakingsaftrek, de aftrek speur- en ontwikkelingswerk en de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid.

Wie worden erdoor getroffen?

Alleen belastingplichtigen die nu hun aftrekposten tegen het toptarief (belastbaar inkomen van meer dan € 68.507) kunnen verrekenen, krijgen met de beperking te maken.

Aftrek verder beperkt

De beperking in aftrek is pas het begin. De komende jaren wordt de aftrek van genoemde posten verder beperkt met 3%-punt per jaar. Dit betekent dat deze aftrekposten vanaf 2023 nog maar aftrekbaar zullen zijn tegen een tarief van 37,05%.

Heeft u vragen over de aftrekbeperking, neem dan contact met ons op. 

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info