Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

Fiscale paastraktatie voor klant en personeel

Aankomend weekend is het Pasen. Wilt u dit als ondernemer niet ongemerkt voorbij laten gaan en doet u wat extra’s voor uw klanten of personeel? Dan is er fiscaal wellicht wat mogelijk.

Paaseitjes

Bij nogal wat bedrijven staan deze dagen de paaseitjes voor het grijpen op de toonbank. Als bakker, kapper of supermarkt probeert u wellicht zo uw waar extra onder de aandacht te brengen. Wellicht doet u aan een stukje klantenbinding of wilt u gewoon uw klant trakteren.

Qua aftrek van de winst zit hier nou wel net het verschil. Voedsel is namelijk maar beperkt aftrekbaar: in beginsel voor 73,5% voor bv’s en voor 80% voor de IB-ondernemer. Dit is anders als u deze producten zelf verkoopt. Dan is de aftrek gewoon 100%, zoals voor de bakker en supermarkt die de eitjes ook verkopen.

Op het werk

Als u dergelijke lekkernijen aan uw personeel geeft, speelt mogelijk ook de loonbelasting een rol. Trakteert u uw personeel op het werk op een eitje, al dan niet van chocolade, dan is dit belastingvrij en zijn de kosten voor u eveneens beperkt aftrekbaar. Het mag slechts gaan om een eitje, want als u het eitje aankleedt met brood en dergelijke is het fiscaal gezien een maaltijd en dus belast voor € 3,35 of de lagere werkelijke waarde. Een geschenk zoals een groot paasei, wordt ook belast. Daar staat tegenover dat u de kosten en belasting dan wel voor 100% mag aftrekken.

Een geschenk zoals bijvoorbeeld een groot paasei al dan niet gevuld met bonbons, is eveneens belast. Daar staat tegenover dat u de kosten dan wel voor 100% mag aftrekken.

Een echt cadeau

U wilt natuurlijk voorkomen dat uw personeel belasting moet betalen als u hen een leuk chocolade paasei geeft. U kunt de kosten voor het paasei dan onderbrengen in de werkkostenregeling. Het paasei is dan onbelast voor uw werknemer.

Geeft u in een jaar niet meer uit aan vergoedingen en verstrekkingen dan 1,2% van uw loonsom, dan betaalt u als werkgever ook geen belasting. Gaat u echter over deze grens heen, dan betaalt u 80% eindheffing over het meerdere.

Een paasei dat u onderbrengt in de werkkostenregeling is voor 100% aftrekbaar van uw winst, los van de vraag of u al dan niet 80% eindheffing moet betalen. 

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info