Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

KvK wijst middelgrote bedrijven op SBR-verplichtingen

De Kamer van Koophandel gaat middelgrote ondernemingen actief benaderen om ze te wijzen op de verplichting hun jaarrekening digitaal te deponeren via Standard Business Reporting (SBR). De KvK adviseert dit segment bedrijven contact op te nemen met hun accountant of softwareleverancier om te controleren of deze is voorbereid op digitaal deponeren.

Vanaf boekjaar 2017 moeten de meeste middelgrote ondernemingen hun jaarrekening digitaal deponeren via Standard Business Reporting (SBR). Dat betekent dat ook de controleverklaring digitaal wordt en dat de ‘natte’ handtekening’ vervangen wordt door een digitale handtekening (SBR-Assurance). Alle middelgrote ondernemingen ontvangen hierover binnenkort een brief van de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel adviseert ondernemers om zich voor te bereiden en te informeren of de accountant, of zijn softwareleverancier, voorbereid is op deze wijziging.

Oudere jaarrekening

In de brief van de Kamer van Koophandel wordt aangegeven dat ook de jaarrekeningen van vóór 2017 digitaal kunnen worden gedeponeerd met SBR. De NBA raadt dit echter af. ‘De NBA adviseert jaarrekeningen van voor 2017 nog op de ‘oude’ wijze te deponeren. De taxonomie van 2016 kent namelijk nog geen publicatiestuk middelgroot en de definitieve taxonomie voor boekjaar 2017 is er nog niet’, aldus de NBA.

Verplichtstelling SBR

De verplichtstelling van SBR vindt plaats in verschillende fasen. De bedrijfsklasse micro en klein zijn verplicht om SBR te gebruiken vanaf boekjaar 2016. Middelgroot moet dit vanaf boekjaar 2017, behoudens een aantal uitzonderingen. Voor grote ondernemingen gaat de SBR-verplichting in vanaf boekjaar 2019. 

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info