Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

Moet ik voor de AVG al mijn opt-ins opnieuw om toestemming vragen voor de nieuwsbrief?

De afgelopen dagen zien we veel mails voorbijkomen vanuit organisaties met de vraag of klanten hun nieuwsbrief willen (blijven) ontvangen vanaf 25 mei (de datum waarop de AVG van kracht wordt). Maar moet je dan echt je hele klantenbestand gaan mailen om opnieuw toestemming voor de nieuwsbrief te vragen?

Het Antwoord is: Nee

Die toestemming had je al lang moeten hebben, dat heeft verder niets met de AVG te maken. De verplichte toestemming voor het verzenden van ‘nieuwsbrieven’ per e-mail is namelijk geregeld in de Telecommunicatiewet. En die wet is er niet pas vanaf 25 mei 2018. Als je dus vóór 25 mei al toestemming hebt verkregen voor het versturen van je nieuwsbrief, hoef je deze toestemming niet opnieuw te vragen vanwege de AVG.

Een nieuwe eis die er wél aankomt met de AVG, is dat je moet kunnen aantonen dat iemand toestemming heeft gegeven (dit moet je ook nu al voor je huidige database kunnen richting de toezichthouder de Autoriteit Consument en Markt). Je hebt hiervoor dus een bewijslast. Zorg er daarom voor dat je het aanvinken van een checkbox bijvoorbeeld logt, of op een andere wijze een bevestiging verzamelt van de inschrijving voor een nieuwsbrief. Sommige organisaties maken om die reden gebruik van een double opt-in: je meldt je aan, en bevestigt vervolgens deze aanmelding nogmaals door op een link te klikken in een e-mail die naar je toegestuurd is.

Stuur dus niet je hele klantenbestand die al reeds toestemming voor de nieuwsbrief heeft gegeven, een mail met de vraag om nogmaals toestemming te geven. Dit hoeft niet van de AVG. Daarbij nog een opmerking: stuur dergelijke mails al helemaal niet naar mensen die niet weten dat ze in je klantenbestand staan (hoogstwaarschijnlijk horen die gegevens niet in jouw klantenbestand thuis). 

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info